Reflexoterapie în Talpă
- Activarea punctelor reflexe
- Presopunctură în tălpi
- Detensionare si vindecare
Presopunctura sau reflexoterapia în talpă este unul dintre cele mai populare tipuri de masaj.
Masajul reflexogen stimulează și echilibrează prin arc reflex activitatea diverselor organe, glande, sisteme și funcții ale corpului nostru. Astfel se elimină toxinele din organism, se deblochează și restabilește circuitul energetic.
Reflexoterapeuții masează aceste zone și puncte reflexe din talpă și astfel previn sau, după caz, ameliorează eficient diversele dezechilibre.
Acest masaj se poate lua doar cu un alt tip de masaj.
Prețuri
110 lei
Ce este reflexoterapia?
Când vorbim de reflexoterapie în talpă ştim că este o terapie blândă, naturală şi holistică bazată pe aplicarea presiunii asupra punctelor reflexe de la picioare şi palme.
Masajul reflexogen la picioare nu îşi propune neapărat să vindece oamenii de afecţiunile lor, ci mai degrabă să permită mecanismului de auto-vindecare al organismului să funcţioneze cât mai bine prin eliberarea blocajelor energetice.
Masarea unor puncte de pe tălpi şi picioare în scopuri terapeutice este o practică străveche.
Presopunctură în tălpi a fost practicată încă de acum 5000 de ani în China şi Egipt. Un proverb chinezesc spune că „zâmbetul provine de la picioare”.
Mulţi oameni petrec o perioadă lungă de timp în picioare sau pe scaun, iar din acest motiv toxinele au tendinţa de a coborî spre zonele inferioare ale corpului, localizându-se la nivelul picioarelor. Masajul la tălpi elimină rapid disconfortul creat de senzaţia de “picioare grele”.
Talpă piciorului, care este una dintre zonele cele mai accesibile pentru stimularea punctelor reflexogene, oglindește de fapt întregul corp.
Reflexoterapeuții masează aceste zone și puncte reflexe din talpă și astfel previn sau, după caz, ameliorează eficient diversele dezechilibre.
Masajul tălpilor sau presopunctura este folosit astăzi în multe țări occidentale în scop terapeutic.
Cum funcţionează reflexoterapia?
Tehnicile de reflexoterapie au la bază teorii asemănătoare cu acupunctura şi presopunctura. Masajul reflexogen se bazează pe principiul că totul se reflectă în parte și partea în tot. Adică atât în ureche cât și în palme sau în tălpi, pe față și în orice parte a corpului nostru, se reflectă fidel tot corpul. Există hărţi foarte precise în care sunt indicate corespondențele fiecărei zone.
Sir Henry Head şi Sir Charles Sherrington au făcut cercetări în anii 1890 care arată că reflexologia lucrează cu sistemul nervos central. De exemplu, doar la nivelul piciorului există aproximativ 7.000 de terminaţii nervoase!
Când stimulăm o zonă sau un punct reflexogen se declanşează un răspuns automat de-a lungul sistemului nervos datorat energiei electrice naturale a corpului. Mai multe şedinţe de reflexoterapie vor descompune treptat depunerile şi vor elimina orice blocaje din zonele corespondente care pot interfera cu acest flux natural al energiei corpului. Totodată este facilitată circulaţia sangvină, ceea ce duce la accelerarea transportului toxinelor spre organele de eliminare sau de detoxifiere.
Stimularea reflexelor specifice declanşează un răspuns parasimpatic în organism care intră într-un proces de autovindecare. Presopunctura în talpă este o tehnică destul de avansată, fiindcă indiferent de zona masată, trebuie urmată o hartă precisă a punctelor reflexogene. Practic, la o diferență de nici un centimetru se pot afla punctele corespondente unor organe diferite, motiv pentru care precizia este esențială.
Punctele reflexe cele mai accesibile şi cunoscute sunt la nivelul picioarelor şi palmelor.
Reflexologia cuprinde două componente principale – reflexodiagnosticul şi reflexoterapia
În reflexodiagnostic, reflexoterapeutul are mai întâi o discuţie cu clientul pentru a afla informaţii despre starea sa de sănătate generală precum şi despre stilul de viaţă.
Apoi, în prima şedinţă de masajul la tălpi, se palpează zonele reflexe din tălpi şi se reperează punctele sensibile sau dureroase. Pe baza acestor informaţii se concepe schema de reflexoterapie.
Când unul dintre organe are un dezechilibru, punctul său reflex (din talpă sau din palmă etc) devine dureros şi astfel dă un semnal de alarmă. Când e stimulat, se manifestă ca o împunsătură de cuțit, ca niște boabe de orez sau de nisip dureroase. În zona respectivă se depun toxine care pot fi înlăturate prin masajul reflexogen. Depunerile toxice în zonele reflexe sunt datorate în special alimentației incorecte, sedentarismului sau stresului.
Grimasa apărută pe fața sau o exclamație de durere, reprezintă semne certe că activitatea organului corespondent acelei zone reflexogene este afectată sau se află în suferință.
REFLEXOTERAPIA constă într-una sau o suită de şedinţe consecutive de masaj în talpă care vizează efecte terapeutice la nivelul corespondent organelor, glandelor, sistemelor şi funcţiilor afectate ale corpului.
Terapeutul va modifica şi îmbunătăţi pe parcurs schema de tratament, în funcţie de feed-back-ul primit de la şedinţa anterioară. E nevoie de răbdare şi încredere, pentru că pentru că la unii apar ameliorări după prima şedinţă, iar la alţii după mai multe. Ceea ce e cert este că efectele benefice se vor menţine mult timp.
Cum se realizează reflexoterapia?
În masajul la picioare reflexoterapeutul face presiuni, rotaţii, fricţiuni şi mişcări energice şi profunde cu degetele, nodozităţile mâinii sau cu instrumente de lucru pe punctele reflexe ale picioarelor. Dacă se doreşte răspuns benefic maxim în organism se pot adăuga şi uleiuri esenţiale pure (tehnica Raindrop).
Masajul în talpă se realizează într-o ordine precisă, ţinându-se seama de dezechilibrele existente şi de răspunsul reflex vizat. Sunt adăugate şi manevre de drenaj limfatic menite să elimine rapid toxinele şi să readucă echilibrul.
Presopunctură în talpa îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi stimulează eliminarea toxinelor. De asemenea, facilitează autovindecarea şi răspunsul imunitar al corpului.
Cine poate beneficia de reflexoterapie?
Masajul în talpă este potrivit pentru persoanele de toate vârstele, de la nou-născuţi până la persoanele în vârstă. Pe lângă detensionarea punctelor care dau durere de tălpi, apare o stare de bine şi de efectele pozitive generale beneficiază întregul organism. Sunt ameliorate şi simptomele deranjante de zi cu zi şi chiar a unor afecţiuni morfologice şi funcţionale acute sau cronice mai complexe.
Reflexoterapia poate fi aplicată în scop profilactic (pentru menţinerea generală a echilibrului fizic, psihic și energetic), sau terapeutic a diferitelor afecțiuni. Avantajul acestei metode constă în lipsa toxicității și a efectelor secundare, foarte des întâlnite în cazul tratamentelor medicamentoase.
Prin reflexoterapie nu se tratează simptomatologia bolilor, ci se stimulează vindecarea lor prin reechilibrarea bioenergetică a zonei afectate.
Ce vei simţi în timpul şi după o şedinţă de reflexoterapie?
În mod normal, starea pe care majoritatea oamenilor o au atât în timpul cât şi după un masaj de reflexoterapie la talpă este de calm și relaxare. Unii devin uşor somnolenţi datorită tocmai faptului că organismul se relaxează și intră într-o stare de amorțire extrem de plăcută.
Masajul reflexogen nu e dureros dar în primele şedinţe de masaj la tălpi pot fi resimţite uneori dureros. Aceasta arată că s-au acumulat toxine de-a lungul anilor şi că încep să fie eliminate.
După câteva şedinţe se mai pot resimţi un pic dureros doar anumite puncte unde există dezechilibre specifice unui organ cu probleme.
În orice caz îţi recomandăm să comunici mereu cu terapeutul tău ceea ce resimţi pentru a ajusta în permanenţă presiunea.
Fiindcă reflexoterapia produce şi un puternic efect de detoxifiere, pe măsură ce ies din corp reziduurile sunt posibile variate reacții cum ar fi: stări de frig datorită relaxării, sau o transpirație excesivă (cauzată de emoții), somnolență, insomnie, migrene, transpirații, agitație, iritabilitate, un gust rău în gură, prurit, amețeală, uşoară greață sau lipsă de energie, micțiuni și scaune mai frecvente, chiar diaree.
Aceste reacții secundare sunt o dovadă că există o reacție la tratament şi ca organismul începe detoxifierea. Se recomandă o pauză de una sau două zile între şedinţe și consum mare de lichide naturale, mai ales de apă plată de izvor, astfel în cât organismul să poată elimina toxinele cât mai rapid.
Deși acestea pot şi uşor neplăcute pe durata tratamentului, această terapie are efecte benefice certe, deci merită!
Cât de des este recomandată reflexoterapia?
Frecvenţa terapiei de presopunctură în tălpi poate fi stabilită în funcţie de nevoile fiecăruia.
Persoanele sănătoase, care doresc să îşi menţină sănătatea generală şi apelează la reflexoterapie în scop profilactic, le recomandăm primăvara și toamna un set de câte 10 ședințe (de două-trei ori pe săptămână), iar în rest una pe săptămână sau chiar la două săptămâni.
În cazul afecțiunilor cronice, tratamentul se recomandă cu regularitate de două-trei ori pe săptămână, iar în cazul celor acute, sau după o intervenție chirurgicală, sau un accident vascular, se poate apela la reflexoterapie chiar de două-trei ori pe zi, cu mențiunea că ședințele vor fi mai scurte și fără o presare intensă.
Tratamentul prin reflexoterapie începe să ofere rezultate după câteva şedinţe. Vă recomandăm pachetele cu 10 şedinţe unde aveţi reducere 10%..
Ce ar fi bine să facem pe parcursul şedinţelor de reflexoterapie?
Pentru a beneficia de efectele benefice şi deoarece este o terapie foarte asemănătoare unei cure de detoxifiere, este recomandat să se se bea zilnic cel puțin doi litri și jumătate de apă plată pentru a susține procesul de eliminare a toxinelor.
Este indicată de asemenea o alimentație echilibrată, sănătoasă şi uşoară (cu legume şi fructe, fără carne), somn suficient, saună, mișcare, renunțarea sau măcar reducerea fumatului şi consumului de alcool şi de cafea. Este de mare ajutor şi purtarea unei încălţăminte ușoare și cu talpa elastică.
Înainte şi după o şedinţă de presopunctura în tălpi este indicat să nu mâncăm cu minim 1.5-2h pentru a permite corpului să îşi facă “reparaţiile şi purificările” fără consumul energetic digestiv.
Avantajele reflexoterapiei
Fiind o terapie noninvazivă şi relaxantă, în care lipseşte toxicitatea, comparativ cu terapia medicamentoasă este evident de ce prezintă o serie de avantaje pentru multe persoane cu diverse afecţiuni.
Dozele de medicamente pot fi reduse şi chiar stopate la cei care beneficiază de şedinţe regulate de reflexoterapie. De asemenea, recuperarea şi însănătoşirea se face mai rapid şi poate fi o soluție netoxică în cazurile în care tratamentul medicamentos nu a dat rezultate. Un avantaj al reflexoterapiei este că aceasta se poate aplica tuturor categoriilor de oameni chiar și bebelușilor şi are un efect relaxant și îi ajută să doarmă mai bine.
Prevenirea bolilor şi afecţiunilor detectate atunci când anumite zone reflexogene sunt dureroase, este de preferat înainte ca acestea să se manifeste.
Corpul este o un ansamblu complex de părţi interconectate şi interdependente şi menţinerea unui bun echilibru între acestea este importantă. Presopunctura în tălpi ajută în menţinerea acestuia şi este o terapie care oferă relaxare, regenerare, confort, sănătate şi bunăstare continuă.
La fel ca un masaj clasic, presopunctura ajută la reducerea stresului şi a a disconfortului general şi îmbunătăţeşte calitatea vieţii.
Observaţie: unii specialişti susţin că reflexoterapia este contraindicată în cazul persoanelor cu cancer, pe când alţii o indică datorită efectelor pe care le are prin stimularea sistemului imunitar şi detoxifierii organismului.
Beneficiile reflexoterapiei
Eficacitatea reflexologiei este recunoscută la nivel mondial de diverse instituţii naţionale de sănătate, ca fiind o practică complementara distinctă în domeniul terapiilor holistice. Reflexoterapia ajută în afecțiuni de la nivelul întregului organism. Iată câteva din beneficiile sale:
- Eliberează endorfinele (hormoni care provoacă fericirea) şi prin urmare reduc anxietatea, stresul, instabilitatea emoțională, oboseala cronică, suprasolicitarea (burn-out), nervozitatea, atacurile de panică şi depresia;
- Reglează funcțiile de veghe și de somn, îmbunătăţind calitatea somnului. Mulţi oameni spun că se simt mai echilibraţi şi mai calmi după o sesiune de reflexoterapie;
- Îmbunătăţeşte metabolismul, ajutând la eliminarea toxinelor. Ajută pe cei cu picioarele umflate sau durere de tălpi. Reflexoterapia este o excelentă metodă de purificare a organismului;
- Ajută în reducerea celulitei și favorizează eliminarea apei în exces, precum și arderea grăsimilor în caz de obezitate;
- Dă rezultate extrem de bune în cazuri unor probleme reproductive şi disfuncţii sexuale precum frigiditatea, sterilitatea şi impotența. S-a raportat ca reflexologia ajută la creşterea fertilităţii;
- Ajută în reglarea dezechilibrelor hormonale în urma prezenței unor dezechilibre ale glandelor endocrine: La femei reglează menstruația şi diminuează tulburările legate de sindrom premenstrual sau menopauză;
- Reglează perturbările funcţionale ale organelor interne (rinichi, ficat, plămâni, pancreas etc), tulburări endocrine (hiper şi hipotiroidie, paratiroidita, afectarea suprarenală);
- Reglează întreg sistemul digestiv: gastrite, enterocolite, colite, ulcer, esofagite de reflux, constipaţie, balonări, afecţiuni hepato-biliare etc;
- Creşte aportul sanguin la nivelul tălpilor şi prin urmare, oxigenul şi substanţele nutritive hrănesc mai bine celulele şi este favorizează eliminarea deşeurilor. Se elimină durerile de picioare, sindromul mâinilor şi picioarelor reci sau grele;
- Îmbunătăţeşte activitatea sistemului circulator, respirator, cât şi cel endocrin, imunitar şi neuropeptidic;
- Ajută cu succes în anemii, prin reglarea procesului de asimilare a nutrienților. La nivel digestiv reduce constipația sau diareea și poate reduce enterocolita;
- Este eficientă în recuperare rapidă în caz de răceala, gripa, bronșită, astm bronșic infecţii;
- Reduce sinuzita, rinita şi alergiile;
- Calmează și durerile de cap și migrenele;
- Efecte recunoscut în cazul hemoroizilor, atunci când gravitatea bolii nu este severă;
- Ţine sub control evoluţia reumatismului prin reducerea inflamaţiei şi a blocajelor de la nivelul articulaţiilor;
- Prin stimularea marginii interne a tălpii unde este proiecţia întregii coloane, se pot reduce eficient durerile diverse de spate şi disconfortul determinat de spondiloză, scolioză, cifoză sau de crizele de lombosciatica;
- Accelerează recuperarea generală şi locală;
- Influențează direct funcțiile limfatice și îmbunătățește funcția de apărare a organismului;
- Stimulează armonios răspunsul imunitar general;
- Eficientă în afecţiuni renale: ajută la eliminarea nisipului şi a pietrelor la rinichi;
- Ajută în bolile osteo-articulare: artrite, gonartroză, coxartroză, entorse, luxaţii, tendinite, crampe musculare, osteoporoză etc;
- Reduce diabetul, guta, astmul şi ajută în vindecarea bolilor orl, dermatologice şi ale aparatului locomotor.
Contraindicațiile reflexoterapiei
Reflexoterapia este unul dintre cele mai intensive tratamente alternative și de aceea este interzis în anumite cazuri:
Contraindicații absolute
- Hemoragii, leziuni sau plăgi deschise, eczeme, infecţii cutanate, iritații severe ale pielii la nivelul picioarelor, psoriazis, răni, fracturi, entorse sau alte probleme ce împiedică contactul direct;
- Gută în puseu acut dureros, leziuni ale ligamentelor la nivelul gleznei sau piciorului;
- Boli contagioase;
- Inflamație acută a sistemului circulator sau limfatic;
- Boală cardiacă ischemică (angină pectorală, tromboză, infarctul miocardic);
- Boli ale venelor (flebită, varice deschise, tromboză venoasă profundă, tromboflebită, tromboza venei renale);
- Insuficienţă renală acută, litiaza renală (pietre mari care nu pot fi eliminate pe cale naturală), litiază biliară;
- Unele complicaţii din diabet (nevrita piciorului diabetic sau răni persistente cu necroză şi pericol de infectare),
- Boli ale vaselor și ganglionilor limfatici (limfoame, infecții);
- Anevrisme;
- Sarcini cu risc de avort;
Contraindicații relative
- Boala Sudeck;
- Gangrena;
- Boli infecțioase ale pielii (în funcție de evoluție sau sensibilitate se poate lucra cu mănuși);
- Psihoza (se poate lucra atunci când pacientul este însoțit de un membru al familiei, însă nu se pot prezice reacțiile adverse);
- La femeile însărcinate se va evita stimularea zonei corespondente zonei genitale (pentru a nu declanşa avortul spontan).
Observaţie: unii specialişti susţin că reflexoterapia este contraindicată în cazul persoanelor cu cancer, pe când alţii o indică datorită efectelor pe care le are prin stimularea sistemului imunitar şi detoxifierii organismului.
Cea mai importantă persoană esti chiar tu insuţi! Lasă in urmă graba şi treaba şi intră intr-un alt ritm, cel al unei eficienţe relaxate. Un masaj de relaxare in București este mereu binevenit. Apoi te vei felicita că ţi-ai facut timp pentru tine si sufletul tău.
Vezi și alte tipuri de masaj
Drenajul limfatic este un masaj blând, realizat prin aplicarea unor presiuni uşoare de-a lungul corpului în direcţiile de drenare a canalelor limfatice. Ajută la eliminarea toxinelor şi a excesului de apă din organism şi la stimularea sistemul imunitar.
Prețuri începând de la 220 lei
citește mai multUn mix de manevre din mai multe masaje: suedez, deep-tissue, sportiv etc. Are efect decontracturant și ameliorează tensiuni, dureri și probleme ale mușchilor, tendoanelor și articulațiilor. Se face pe întreg corpul sau segmentar.
Prețuri începând de la 220 lei
citește mai multMişcări viguroase care vor stimula circulaţia sângelui și oxigenarea muşchilor. Potrivită pentru reducerea grăsimii şi a celulitei și pentru tonifiere generală. Se folosesc uleiuri anticelulitice speciale cu rezultate rapide.
Prețuri începând de la 220 lei
citește mai multFoloseste energia benefică a rocilor vulcanice și transmiterea ei în intregul trup, prin meridianele energetice. Unele pietre calde sunt plasate pe corp iar cu altele se face un masaj dinamic pe întreg trupul. Are efecte de detoxiefiere și de relaxare profundă.
Prețuri începând de la 330 lei
citește mai mult